Witam serdecznie wszystkich zjadaczy słodkości : Ten blog powstał głównie z myślą o tych i dla tych, którzy nie mogą oprzeć się wszystkiemu, co czekoladowe i słodkie. Na blogu prezentowane są wyłącznie moje zdjęcia, zrobionych uprzednio smakołyków. Smacznego blogowania.
RSS
niedziela, 02 stycznia 2011

palmiery

 

Kolejny przepis na bardzo szybką słodką przekąskę z ciasta francuskiego :)


Proporcje na ok 15 - 17 szt. :

-  Arkusz ciasta francuskiego

- Pół szklanki cukru drobnego

- 1,5 łyżki cynamonu

 

Wymieszać cukier z cynamonem i postępować zgodnie z instrukcją obrazkową, za każdym razem dogniatając cukier:

 

palmiery

 

Każdą sztukę przełożyć na papier i lekko rozpłaszczyć.

Pieć w rozgrzanym do 200ºC piekarniku ok 15 min.

Najlepiej po 7 min. przewrócić je na drugą stronę.

Piec w termoobiegiem.


kokosowa

Ostatnio miałam okazję jeść kolację w Indyjskiej restauracji. 
Tak bardzo zasmakowała mi zupa kokosowa (choć zaznaczam, że za kokosem nie przepadam), że postanowiłam sama taką zrobić kierując się domysłami. 
Wiedziałam, że musi być mleczko kokosowe :), było coś twardego, nie do przegryzienia - to chyba imbir, coś długiego, ostrego, zielonego i kłującego - jak trawa cytrynowa :) i jakieś mięsko tam pływało ...


Chyba zgadłam, bo zupa - pierwyj sort :)

 


Na ok  3 miseczki zupy:

- 400 ml bulionu (ja oczywiście wzięłam 1 kostkę rosołową, bo rosołu nie umiem zrobić)

- 400 ml mleczka kokosowego z puszki

- korzeń imbiru obrany (ok 7 cm dł)

- 4 czuszki lub 2 papryczki chilli posiekane drobno

- 3 gałązki trawy cytrynowej (całe, później się je rozdziela na więcej części. Końcówkę

z cebulką się ucina - jak sądzę - i wyrzuca)

- pół piersi z kurczaka

- pieprz

 

Do bulionu wlewamy mleczko, dorzucamy imbir pokrojony w kostkę, trawę cytrynową, chilli, doprowadzamy do wrzenia. Dorzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie białe.

Trawa cytrynowa jest wg mnie niezbędna, ponieważ nadaje specyficzny smak tej zupie. 
Ponoć powinno skropić się zupę na talerzu sokiem z limonki. Moim zdaniem, jeśli zupa przejdzie dobrze trawą cytrynową, nie jest to potrzebne.

Tym samym - jeśli nie macie trawy, na koniec warto skropić zupę limonką :)

niedziela, 14 listopada 2010

laskowe

Kolejna propozycja pralinkowa :)
Co prawda nie dla mnie ... bo mam alergię na orzechy laskowe, ale jest PYSZNA 
Spróbowałam, odchorowałam, ale nie żałuje !

 


Na ok 30 pralinek:

- 100g. wafelków z nadzieniem 
- 150g. orzechów laskowych 
- 200g. nutellli

- czekolada do oblania. Ja użyłam polewy czekoladowej z orzechami.

 

Orzechy zmielić, wafelki pokruszyć. Wymieszać z nutellą. 
Masę schłodzić w lodówce ok godziny, lub w zamrażarce ok 15 min.

 

Formować kuleczki. Oblewać w roztopionej czekoladzie i odkładać na papierze.

alien

A oto moja propozycja na halloween, tudzież tak jak to było w moim 
przypadku - urodziny :) 
Tort był planowany od roku ...


Długość tortu ok 70 cm. 
Na taką wielkość potrzebowałam 2 blach biszkoptów prostokątnych 40x20 cm (mniej więcej)

Jest wiele sposobów na niezawodny biszkopt. Ja mam swój od swojej mamy :) 
Prosty i zawsze wychodzi.

 

Składniki na biszkopt (na 2 blachy, najlepiej robić 2 razy):

- 24 jajka

- 1 kg cukru

- 1 kg mąki

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubijamy z cukrem aż masa zbieleje. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszkamy na najwolniejszych obrotach.

Przelewamy na blachę. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 190ºC.

Piec ok 40 min aż do suchego patyczka.

 

Składniki na masę:

 

- 3 l śmietany (polecam profesjonalną śmietanę 
Horeca Select z MAKRO, 22%)

- barwnik spożywczy

- cukier puder w zależności od upodobań

- 6 szt. kiwi na najniższą warstwę biszkoptu.

 

Śmietana Horeca Select jest już właściwie ubita. Nie ma stresu, że się 
zważy :))  
Należy ją właściwie tylko trochę przemieszać robotem, dodać barwnik spożywycz
w ilości jakiej chcemy. Ta śmietana jest lekko kwaśna, dlatego jeśli chcemy można 
dosypać cukru pudru.

 

Do obłożenia:

- ok. 1-1,5 kg lukru plastycznego kremowego

- 0,25 kg lukru plastycznego czarnego (na oczy i usta).


Wykonanie jest najtrudniejsze. Należy najpierw pociąć biszkopt na warstwy.

Następnie układamy je na sobie, i wycinamy wzór.

Niepotrzebny biszkopt wyrzucamy.

Każdą warstwę nasączamy herbata np. z rumem.

Każdą warstwę przekładamy najpierw kiwi, śmietana, biszkopt, śmietana (jeśli będzie jeszcze jedna warstwa biszkoptu, to znowu biszkopt i śmietana).

 

Nakładamy lukier plastyczny zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ozdabiami :)

tort

glowa

15:58, kolcia86
Link Komentarze (1) »

kasztany

Po baaaaardzo długiej przerwie wracam z przepisami :)
Gdy zbliża się zima zdecydowanie lepiej siedzi się w kuchni przy gorącym piekarniku :)

 

Całe szczęście, że istnieje Internet. Bez niego nie bardzo wiedzialabym, co zrobić z zakupionymi kasztanami... 
Polecam bardzo gorąco jako przekąskę. W ciągu 40 min zjadłam zaledwie 8 szt, ponieważ ich skubanie jest dość czasochłonne. 
Smakują trochę jak ziemniaki, trochę jak bób,a trochę jak gotowana kukurydza :) 
Sprawdźcie sami !


- dowolna ilość kasztanów jadalnych (ok. 13 zł/1kg) 
- masło
- sól

 

Kasztany ponacinać na krzyż od "bardziej spiszastej strony". Nagrzać piekarnij do 220ºC

Ponacinane kasztany położyć na folii lub blasze i piec ok 20 min bez termoobiegu. 

Konieczne jest nacinanie. Inaczej będą skakać i rozwalą piekarnik :)

 

Po upieczeniu odczekać chwilę aż  ostygną, następnie odrywać skorupę wraz z cienką skórką. 
Można jeść same lub z masłem i solą.

Smacznego :))


niedziela, 27 czerwca 2010

 

koktajl

To chyba najbardziej klasyczny sposób przetworzenia truskawek :) Zachęcam, bo można naprawdę ciekawie urozmaicić zwykłe podanie :)


Skladniki na taką jedną wysoką szklankę :

- 2 szklanki truskawek
- pół szklanki  mleka
- 6 łyżek serka waniliowego
- 4 truskawki do dekoracji
- cukier (opcjonalnie)

Blenderem zmiksować truskawki (z cukrem). Wlać na wysokośc ok 4 cm do szklanki.
Delikatnie łyżką położyć 3 łyżki serka.

Do reszty truskawek dolać mleko i zmiksować.

Wlać reszte do szklanki. Udekorować brzegi szklanki plastrami truskawek
i na samą górę położyć serek.

Smacznego :)

lody

Letnia propozycja na wykorzystanie truskawek


- 0,5 kg truskawek
- 3  łyżki cukru
- opcjonalnie serek waniliowy homogenizowany

 

Blenderem zmiksować truskawki z cukrem i przełożyć do foremek na lody.
Można dodać serek waniliowy lekko mieszajac z truskawkami.

 

Mrozić ok 6 godzin.

 

 


19:54, kolcia86
Link Komentarze (2) »

 

szpinak

Kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta frnacuskiego. Bardzo szybkie i smaczne danie, które można zaserwować zarówno na obiad, kolację jak i przystawkę.
Gorąco polecam :)

 

Składniki:

- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 275g)
- 4 plastry wędzonego łososia (lub surowego)
- ok 5 plastrow sera zółtego
- 20 dag szpinaku ( w moim przypadku byl to szpinak zamrożony, więc
wystarczyło go odmrozić w mikrofali)



Ciasto francuskie rozlożyć na pergamienie. Naciąć z obydwu stron (jak na zdjęciu).
Przez środek położyć :
żółty ser, łososia i szpinak.
Doprawić pieprzem i ew. solą.

Składac naprzemiennie paski tak, aby układały sie w jodełkę.

Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piecyka i pieczemy aż skórka sie nie zarumieni (ok 15-20 min).

szpinak


niedziela, 06 czerwca 2010

 

chleb z boczkiem


To był eksperyment :) I przyznam że się udał :)


Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 5 g suchych drożdży
- ok 200 ml wody
- boczek (6 plastrów)
- łyżeczka soli


Najpierw należy podsmazyć boczek. W tym celu kroimy plastry w kosteczkę i podsmażamy na patelni.

Następnie mieszamy mąkę, drożdże, boczek, sól. Dolewamy wodę.
Konsystencja musi być taka, abyśmy mogli sami ufromować bochenek.
Jeśli wlejemy za dużo wody, zamiast formowaću bochenek, po prostu można użyć
keksówki.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Po tym czasie uformować bochenek (lub jeśli ciasto jest rzadsze przelać do keksówki).

Pozostawić na ok 30 min pod przykryciem.

Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka (max. godzinę)

 

Tagi: boczek chleb
19:46, kolcia86
Link Dodaj komentarz »

kopytka

Moja pierwsza przygoda z kopytkami była totalnie nieudana :) wyszły mi szare i ciężkie.  Można było nimi zabijać :) Ale... połączyłam dwa przepisy - Kasi z kuchniakasi i Dorotki z Magii smaków i coś wyszło. To cos było bardzo smaczne :)


- 0,75 kg ugotowanych posolonych ziemniaków

- 150 g twarogu póltłustego

- 1 jajko
- 0,5 szklanka mąki pszennej

- sól

Zasmażka :
- 50 g masła
- bułka tarta

Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, mąkę pamiętając, żeby być bardzo ostrożnym w sypaniu mąki... jeśli będzie jej za dużo kluski wyjąd szare i twarde. Wyrobić ciasto które nie będzie się za bardzo kleiło.

Ciasto podzielić na części, z każdej z nich zrobić wałeczek, spłaszczyć go, odcinać po skosie kopytka.

kopytka

Wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować pół minuty od wypłynięcia.

Po wyjęciu można podsmażyc na patelni.
W celu zrobienia zasmażki należy rozpuścić masło i dodawać bułkę tartą do momentu aż
będzie gęstrze niż rzadsze :D

Smacznego :)


 

Tagi: kopytka
19:35, kolcia86
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5