Witam serdecznie wszystkich zjadaczy słodkości : Ten blog powstał głównie z myślą o tych i dla tych, którzy nie mogą oprzeć się wszystkiemu, co czekoladowe i słodkie. Na blogu prezentowane są wyłącznie moje zdjęcia, zrobionych uprzednio smakołyków. Smacznego blogowania.
Blog > Komentarze do wpisu

Sakiewki z ciasta filo

Z resztek ciasta filo, które zostały mi po zrobieniu strudla, postanowiłam zrobić mini deser. 
Był bardzo szybki i prosty, a zarazem smaczny. 
Do jego zrobienia można użyć dowolnych owoców, które nie mają zbyt dużo wody w sobie.




Składniki na ok 3-4 sakiewki:

- 2 jabłka średniej wielkości
- szczypta cynamonu
- 2 arkusze ciasta filo (wielkości A3) 
- łyżeczka cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła

Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę. Dusić w garnku na małym ogniu z cukrem i cynamonem oraz niewielka ilością wody (żeby tylko się nie przypaliły).

Ciasto filo pokroić na kawałki ok 12x12cm. 
Polożyć kawałek ciasta, posmarować masłem, a następne kawałki (3-4) kłaść w następujący sposób (każdy następny smarując masłem):

Na sam środek wyłożyć ok. 2 łyżki jabłek. Uformować w sakiewkę. 
Ciasto samo się sklei. Wystarczy lekko ścisnąć. W piekarniku również nie straci swojej formy. 
Piec w temperaturze 1800C przez ok 10-15 min. 

Smacznego ! :)

środa, 23 lutego 2011, kolcia86

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: