Witam serdecznie wszystkich zjadaczy słodkości : Ten blog powstał głównie z myślą o tych i dla tych, którzy nie mogą oprzeć się wszystkiemu, co czekoladowe i słodkie. Na blogu prezentowane są wyłącznie moje zdjęcia, zrobionych uprzednio smakołyków. Smacznego blogowania.
Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś butterflySkładniki:
steki z łososia o wadze ok. 180 g ze skórą
olej roślinny
gruby pieprz
sól morska
cukier brązowy
0,5 kg jaśminowgo ryżu
koper włoski
4 marchewki
2 cukinie
100 g selera
4 świeże pomidory
puszka pomidorów pelatti
4 ząbki czosnku
100 g szalotek
masło sklarowane
Sposób przygotowania:
Steki z łososia należy naciąć wzdłuż dłuższego boku, w połowie, ale tak, aby nie naciąć skóry. Złożyć na pół, tak, aby skóra była pośrodku. Dzięki temu uzyskamy efekt ,,motylich skrzydeł".
Posypujemy solą gruboziarnistą i pieprzem. Warto dodać szczyptę brązowego cukru, który jest ,,transporterem smaku". Odstawiamy, żeby ryba się zamarynowała.
W tym czasie gotujemy ryż jaśminowy według przepisu na opakowaniu, gotując w wodzie w stosunku 1:1 Marchewkę, selera, cukinię i fenkuł pokrojone w drobną kosteczkę blanszujemy w osolonym wrzątku i szybko hartujemy w zimnej wozie. Następnie marchewkę, cukinię i seler przesmażamy na sklarowanym maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie robimy salsę pomidorową. Pomidory ze skórką kroimy w kostkę, ale bez miąższu, który jest ciężkostrawny (można go jednak wykorzystać do sosów).
Pokrojone drobno szalotki i czosnek podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, a także cukrem do smaku.
Na rozgrzanej patelni smażymy kawałki łososia. Łososia przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, kiedy będzie lekko odchodził od patelni.
Muszę przyznać, że przepisy na gotowanie, a nie pieczenie mnie przerażają. Jest to dla mnie naprawdę skomplikowane i niestety nie potrafię się skoncentrować na kilku rzeczach na raz : tu marchewke blanszować, tu robić ryż, tu grillować rybę... Przerasta mnie to. Dlatego skorzystałam z notatek Grace, bo niestety moje wołają o pomstę do nieba :)
Złożyć na pół tak, aby skóra była po środku. sobota, 19 lutego 2011, kolcia86
TrackBack
|
|