Witam serdecznie wszystkich zjadaczy słodkości : Ten blog powstał głównie z myślą o tych i dla tych, którzy nie mogą oprzeć się wszystkiemu, co czekoladowe i słodkie. Na blogu prezentowane są wyłącznie moje zdjęcia, zrobionych uprzednio smakołyków. Smacznego blogowania.
Blog > Komentarze do wpisu

Panna Cotta

Dziś obiecana Panna Cotta o smaku wiśniowo - granatowym. 
Smakuje tak dobrze jak wygląda. Jest to bardzo prosty deser. Przez galaretkę nie można go jednak nazwać szybkim. Polecam spróbować z różnymi kolorami :)

 

 

Składniki na 10 sztuk:

- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii 
- 60 g cukru
- 1 galaretka 

- ew. granat do dekoracji

Galaretkę przygotować jak na opakowaniu odejmując 50 ml. wody. 
Przestudzoną wlać do foremek do wysokości 1/3, 1/2 wysokości. 
Schłodzic w lodówce do stężenia.
(Granat można wrzucić kiedy galaretka będzie już tężeć, czyli po ok 30 min).

Śmietanę, cukier i ziarenka wanilii podgrzać w garnku (nie musi wrzeć, ma być gorące). 
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. 
Dodać żelatynę do gorącej mieszanki śmietanowej, dodać serek i zmiksować
(będzie rzadkie). 
Pozostawić do przestygnięcia. 

Następnie wlać na stężoną galaretkę i powtórnie wstawić do lodówki na min. 3 godziny. 

Smacznego :)

 


czwartek, 10 lutego 2011, kolcia86

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/11 20:11:09
fajowa! :) muszę kiedyś zrobić