Witam serdecznie wszystkich zjadaczy słodkości : Ten blog powstał głównie z myślą o tych i dla tych, którzy nie mogą oprzeć się wszystkiemu, co czekoladowe i słodkie. Na blogu prezentowane są wyłącznie moje zdjęcia, zrobionych uprzednio smakołyków. Smacznego blogowania.
Blog > Komentarze do wpisu

Deser grecki z ciasta Kataifi

Ciasto kataifi (kadaifi) to wspaniałe ciasto Filo w formie cienkich nitek, tzw. anielskie włosy. Nadaje się do wypieków słonych, wytrawnych lub słodkich. Ja oczywiście poszłam w stronę słodką :) 
Dla tych, którzy po degustacji nie mogą się doczekać przepisu, już zdradzam tajemnicę "tajemniczego składnika" :)

 





Składniki na ok 25-30 szt.

- 450g ciasta kataifi 
- 3 serki homogenizowane
- 10 śliwek pokrojonych w kawałki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 3 łyżki likieru owocowego (ja dodałam tajemniczy składnik
w postaci ratafii mojej mamy :)) )


Z ciasta wydzierać kawałki i formować gniazdka :

Piec w tempreaturze 180ºC przez 5-7 min.

Do garnka wlać wodę, cukier, likier, oraz dodać śliwki. 
Zagotować ciągle mieszając. 

Wyjmując gniazdka z piekarnika od razu polewać syropem. 

Podawać z serkiem z dodatkiem śliwek z syropu. Można posypać dowolnymi orzechami (byle nie słonymi ! ) :))

Smacznego :)

wtorek, 22 lutego 2011, kolcia86

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2011/02/23 08:19:29
świetne jest to ciasto!
-
lutka40
2011/04/22 13:51:54
Wygląda rewelacyjnie
-
Gość: oliw, *.tktelekom.pl
2011/09/12 16:08:55
A czy możesz zdradzić gdzie kupiłaś to ciato? :)
-
kolcia86
2011/09/28 18:13:20
Wszelkie "dziwne" rzeczy (ciasto kataifi, fillo, itd) są dostępne w MAKRO :) Trzeba tylko znaleźć trochę czasu żeby po nim pochodzić i poszukać ciekawych smakołyków