Witam serdecznie wszystkich zjadaczy słodkości : Ten blog powstał głównie z myślą o tych i dla tych, którzy nie mogą oprzeć się wszystkiemu, co czekoladowe i słodkie. Na blogu prezentowane są wyłącznie moje zdjęcia, zrobionych uprzednio smakołyków. Smacznego blogowania.
Blog > Komentarze do wpisu

Ekstrakt waniliowy

ekstrakt

 

Ekstrakt waniliowy - lepszy zamiennik olejku waniliowego do ciasta :)
Stosuje sie go do aromatyzowania ciast, ale rowniez dań z mięsa. Bardzo prosty do przyrządzenia. Potrzebne są tylko :
- szklanka wódki
- 3 laski wanilii
- szklany pojemniczek, szczelnie zamykany

Laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone), umieścić w słoiczku. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków (na zamieszczonym zdjęciu już jest polowa ekstraktu wiec laski wystają, ale na poczatku muszą być całe laski zalane).

Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając. Po 2 miesiącach nadaje się do użycia.
Co jakiś czas dolewać wódki i zostawiać na kilka dni :)

poniedziałek, 29 marca 2010, kolcia86

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/30 16:26:09
Sprawdzony! Polecam, przydaje się do różnych wypieków !! :)